Δράσεις / March 1, 2014

Μια διαφορετική καλοκαιρινή γιορτή …

giorth_istioploikoy

 

1. Aφετηρία και  Διαπραγματεύσεις με τους γονείς

Η αφετηρία -έμπνευση ήταν για εμάς η υλοποίησης μιας παιδοκεντρικής αλλά και γιατί όχι μιας ανθρωποκεντρικής γιορτής.

Αφού αφουγκραστήκαμε τα παιδιά , πώς  ήθελαν ακριβώς  να αποχαιρετήσουν τη σχολική χρονιά, αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε την επιθυμία τους που ήταν νερό, παιχνίδια, τραγούδια και να κάνουμε μια εκδρομή στη θάλασσα όλοι εμείς που μεγαλώνουμε μαζί τα παιδιά… γονείς, γιαγιάδες παππούδες και παιδαγωγοί .

2. Περιγραφή της οργάνωσης

Αρχικά εξηγήσαμε το πώς φτάσαμε στην απόφαση αυτή μέσα από ένα γράμμα που τους στείλαμε και τους ενημέρωνε, ότι φέτος αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε μια ανθρωποκεντρική γιορτή λαβαίνοντας υπόψη τις ανάγκες και επιθυμίες των παιδιών .

Tους προτρέψαμε αφού το διαβάσουν να μας πουν τις δικές τους ιδέες ακόμη και τις ανησυχίες τους .

Επιλέξαμε το μέρος που θα φιλοξενούσε την εκδρομή .

Επιλέξαμε τον ιστιοπλοϊκό όμιλο του Άγιου Κοσμά, ο οποίος είναι περιφραγμένος, ελεγχόμενος, με καλές υποδομές.

Μαζέψαμε τις συμμετοχές που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Δήλωσαν συμμετοχή γιαγιάδες παππούδες αλλά και φίλοι των οικογενειών. Περίπου πάνω από 100 άτομα. Φροντίσαμε να μπούνε παρέες – παρέες στα πούλμαν ή γονείς που τα παιδιά τους έκαναν παρέα στο σχολείο, για να έχουν κάποιο κοινό …Τα παιδιά – οι μαθητές – ήταν μαζί μας γιατί θέλαμε αρχικά να τους πούμε τα αγαπημένα μας τραγούδια και έτσι ήταν πιο πρακτικό.

Κάποιοι γονείς εθελοντικά είχαν μοιράσει τις αρμοδιότητες για την ετοιμασία κάποιων σνακ.

Επισκεφθήκαμε το μέρος και φροντίσαμε για τις λεπτομέρειες του ήχου αλλά και το χωροταξικό (θέλαμε τα τραπεζοκαθίσματα όσο το δυνατόν πιο κοντά στη θάλασσα)

Ορίσαμε το χρόνο άφιξης και αποχώρησης.

3. Περιγραφή της υλοποίησης –σχολιασμοί

Δώσαμε ραντεβού το πρωί στο σχολείο .

Το κλίμα από την αρχή ήταν θετικό και χαρούμενο .Σιγά σιγά άρχιζαν να γνωρίζονται και να συζητούν .Μέσα και έξω από το σχολείο ακούγονταν γέλια και χαρούμενες φωνές των παιδιών .Οι γονείς επιβιβάζονται πρώτοι και παρακολουθούν τα παιδάκια τους να ακολουθούν. Κάποιες γιαγιάδες αγωνιούν .

Όλοι μας χαιρετάνε!!! Η ατμόσφαιρα είναι καταπληκτική!!! Μόλις φτάνουμε οι γονείς μας περιμένουν και τα παιδιά εισέρχονται στο χώρο και τραγουδάνε τ αγαπημένα τους τραγούδια. Κάποια στιγμή το κασετόφωνο μας προδίδει και με το σωτήριο χιούμορ των παιδαγωγών δίνεται το σύνθημα να πάμε στην παραλία!!!

Όλοι γινόμαστε μια παρέα …τα παιδιά κολυμπάνε με τους φίλους τους παίζουνε, γελάνε. Δεν τα χουμε δει πιο ευτυχισμένα. Οι γονείς ολοένα και έρχονται πιο κοντά αλλά και εμείς μαζί τους .

4. Αναλύσεις, Συμμετοχή των γονέων, συμμετοχή των παιδιών

Οι γονείς βρίσκουν την ευκαιρία και ρωτάνε ένα σωρό πράγματα και εμάς αλλά και τους άλλους γονείς .Ανταλλάσσουν εμπειρίες ,αστεία και εμείς τους λέμε κάτι θετικό για το παιδί τους αλλά και κάποιο αστείο περιστατικό από τη χρονιά.

Συναντάμε γονείς που δεν είχαμε ξαναδεί .Όλοι μας δηλώνουν πόσο χαρούμενοι είναι που πήγαμε εκδρομή και ότι επιτέλους συναντούν τους γονείς των φίλων των παιδιών  τους. Ανταλλάσσουν τηλέφωνα κάποιοι .

Μας λένε ”κοιτάξτε τα παιδιά πόσο όμορφα παίζουν ”,χωρίς εντάσεις .Κάποια παιδιά μας συστήνουν τα ίδια τους παππούδες ή τ αδερφάκια τους ή ακόμα μας ζητούν να δούμε τις βουτιές τους…

Ο ένας κερνάει τον άλλον και όλοι είμαστε μια παρέα.

Μας ζητάνε αν μπορούμε να μείνουμε κι άλλο .

5. Αξιολόγηση της γιορτής από τους γονείς και τα παιδιά

Όλοι οι γονείς μας είπαν ότι δεν υπήρχε καλύτερη ιδέα και για τα παιδιά τους αλλά και για τους ίδιους. Ότι και εκείνοι χαλάρωσαν και απόλαυσαν το καφέ τους και γνωρίστηκαν με ανθρώπους που όλη τη χρονιά δεν είχαν καταφέρει.

Και όπως χαρακτηριστικά είπαν τι άλλο να ζητήσει κανείς όταν βλέπει έτσι ευτυχισμένα τα παιδιά τους …Μια μαμά έλεγε δεν το πιστεύει ότι έκανε μπάνιο η κόρη της μια και ποτέ δεν είχε μπει αλλά τώρα με τις φίλες της τόλμησε.

Αλλά και τα ίδια τα παιδιά για μέρες μας μιλούσαν γι αυτή την εκδρομή και μας έλεγαν πότε θα ξαναπάμε. Οι ζωγραφιές τους είχαν εικόνες από εκείνη την ημέρα.

Ένα παιδάκι μας είπε την επομένη ”Κυρία  σε ευχαριστούμε!!!”

6.  Προτάσεις – προοπτικές.Ίσως να υπήρχε η δυνατότητα περισσότερου χρόνου και γιατί όχι μιας διανυκτέρευσης.

7.  Η ανάγκη αυτής της συνεύρεσης ήταν μεγάλη και θα μπορούσε από την αρχή της χρονιάς να πραγματοποιούνταν κάτι αντίστοιχο

Βολάκη Μαρία

 


Tags:  Καλοκαιρινή γιορτή


0 Comment

Leave a Reply